dag workshop lange sluitertijden fotografie

Article text


Locatie: Zeeland – Walcheren
Datum: 29 november 2015 - extra workshop op zondag VOL - reservelijst
Tijd: 09.30 – 17.00 uur
Aantal deelnemers: minimaal 6 – maximaal 8
Kosten: 149 euro per persoon


Doel
Aan de prachtige kust van het Zeeuwse eiland Walcheren ga je je een hele dag richten op het fotograferen met (zeer) lange sluitertijden. De stranden van Zoutelande en Westkapelle bieden veel mogelijkheden om je in deze creatieve manier van fotograferen te bekwamen.

Steeds vaker zie je landschapsfoto’s die zijn gemaakt met extreem lange sluitertijden (long exposures). Foto’s met een belichtingstijd van meerdere minuten zijn dan eerder regel dan uitzondering. Geen wolken maar vegen in de lucht, en water dat er uit ziet alsof het mist is. Foto’s die geen registratie van de werkelijkheid meer zijn, maar eerder een interpretatie er van. Met lange sluitertijden kan op een heel creatieve manier worden gefotografeerd.Programma
Om zulke foto’s te maken heb je een filter nodig dat heel veel licht tegenhoudt, een grijsfilter. Maar met zo’n grijsfilter ben je er niet, dan begint het pas. Je zult niet alleen je techniek moeten aanpassen, maar vooral zal je ook anders moeten gaan kijken. Meer dan bij gewone landschapsfotografie is visualisatie - het je van te voren een beeld vormen van de foto die je wilt gaan maken - belangrijk.

Omdat deze vorm van fotografie dus een wat andere benadering vraagt, begint de workshopdag met theorie, met daarbij koffie en thee. De technische aspecten van lange sluitertijd fotografie worden op een heldere manier toegelicht, en er wordt uitgebreid ingegaan op compositie en op anders kijken. Uiteindelijk gaat het immers om het kijken en zien! Na de theorie gaan we lopend naar het strand, waar je de rest van de ochtend zelf aan de slag gaat. Voor een heerlijke lunch gaan we terug naar de theorielocatie. De middagshoot is op het strand van het nabijgelegen plaatsje, met weer nieuwe en interessante fotografische mogelijkheden.

Gebruik filters

Tijdens de workshop is het mogelijk om filters van het merk Lee uit te proberen. Hiervoor zijn diverse soorten filters beschikbaar: Big Stoppers (10-stops grijsfilter), Little Stoppers (6-stops grijsfilter), grijsverloopfilters in harde en zachte uitvoering, filterhouders en adapterringen in verschillende maten. Hoewel er een grote hoeveelheid materiaal beschikbaar is, is het niet voldoende om alle deelnemers tegelijkertijd van filters te voorzien.Vereist
De cursus lange sluitertijd fotografie is bedoeld voor de gemiddelde en gevorderde fotograaf. Je moet het gebruik van sluitertijd, diafragma en ISO-instelling beheersen.

Benodigde apparatuur: digitale spiegelreflexcamera, draadontspanner of anderszins om bulb-opnamen te kunnen maken, statief, grijsfilter, stopwatch (bijvoorbeeld op horloge of smartphone).

Kenmerken
• Door ervaren en prijswinnende landschapsfotograaf
• Kleine groep voor intensieve begeleiding in het veld
• Creatieve (landschaps)fotografie
• Theoretische uitleg, met koffie en thee
• Gebruik Lee filters
• Lunch inbegrepen

Deelnemen
U kunt zich met de button bovenaan de pagina voor deze workshop aanmelden.

Algemene voorwaarden
De Algemene Voorwaarden die op deze workshop van toepassing zijn kunnen met de link worden bekeken.
workshops 2