fotoreis - frankrijk opaalkust - mei 2016

Article text


Locatie: Frankrijk - Opaalkust
Datum: 3 - 7 mei 2016

120 kilometer strand, duinen en krijtrotsen: dat is de Côte d'Opale, in het noordwesten van Frankrijk. Een landschap met contrasten: het groen van de weilanden steekt af tegen het grijsblauw van de golven. Een streek die van de zee leeft, met de wind speelt, niet met zich laat sollen. En dat op slechts 330 km van Utrecht!

Het noordelijke deel van de Opaalkust, tussen Calais en Boulogne-sur-Mer, is fotografisch gezien het meest interessant. Het meest in het oog springen twee rotsformaties: de Cap de Blanc-Nez, een 134 meter hoge kaap van wit krijt, en de Cap de Gris-Nez, een grijze kaap van zandsteen, klei en kalksteen van 45 meter hoog. Vanaf de Blanc-Nez hebben we een prachtig uitzicht op het glooiende landschap van het achterland. Tussen deze kapen strekt de baai van Wissant zich uit, waar we uitgestrekte zandstranden, golfbrekers en mosselbanken vinden. Alleen die al zijn een mooi foto-onderwerp op zich!
Wat zuidelijker vinden we een heus fort. Aan het eind van de dag, als het laatste licht vanuit het westen op het fort valt, zijn er vanaf het strand, met een aantal grote ronde keien, mooie beelden te maken. Maar ook zonder het fort zijn deze keien zeer interessant. Er zijn ook nog diverse dorpjes en stadjes die zeker de moeite waard zijn om te fotograferen.


WD-8519-20130912
WD-8583-20130912


Kortom: op een relatief klein gebied kun je je fotografisch helemaal uitleven, in kleur of zwart-wit, realistisch of abstract, met lange of “gewone” sluitertijden. Het is een ideale plek om je te verdiepen in je eigen manier van fotograferen, of juist om nieuwe dingen uit te proberen.

De reis heb ik in samenwerking met de op fotoreizen gespecialiseerde reisorganisatie Nordic Vision samengesteld. Alle informatie over deze reis is te vinden op de site van Nordic Vision. Nordic Vision is de organisator en uitvoerder van de reis.

WD-8388-20130911

workshops 2