weekend workshop lange sluitertijden fotografie

Article text


Locatie: Zeeland – Walcheren en Noord-Beveland
Datum: 7 en 8 november 2015 - VOL - reservelijst
Tijd: van zaterdag 09.30 uur tot zondag 15.30 uur
Aantal deelnemers: minimaal 6 – maximaal 8
Kosten: 309 euro per persoon op basis van een tweepersoonskamer, meerprijs eenpersoonskamer 30 euro

Doel
In Zeeland ga je je een heel weekend richten op het fotograferen met (zeer) lange sluitertijden (long exposures). In twee aaneengesloten dagen zijn we intensief bezig en kun je tot een verdieping van je fotografie komen. We gaan naar de stranden van Walcheren en naar de Zeelandbrug en de Stormvloedkering, of het Veerse Meer. Deze locaties bieden veel mogelijkheden om je in deze creatieve manier van fotograferen uit te leven.

Inhoud
Steeds vaker zie je landschapsfoto’s die zijn gemaakt met extreem lange sluitertijden. Foto’s met een belichtingstijd van meerdere minuten zijn dan eerder regel dan uitzondering. Geen wolken maar vegen in de lucht, en water dat er uit ziet alsof het mist is. Statische onderwerpen, zoals golfbrekers of een bouwwerk, benadrukken juist de beweging. Foto’s die geen registratie van de werkelijkheid meer zijn, maar eerder een interpretatie er van. Met lange sluitertijden kan op een heel andere manier worden gefotografeerd.

WD-1979-20120913


Om zulke foto’s te maken heb je een filter nodig dat heel veel licht tegenhoudt, een grijsfilter. Maar met zo’n grijsfilter ben je er niet, dan begint het pas. Je zult niet alleen je techniek moeten aanpassen, maar vooral zal je ook anders moeten gaan kijken. Meer dan bij gewone landschapsfotografie is visualisatie - het je van te voren een beeld vormen van de foto die je wilt gaan maken - belangrijk.

Gebruik filters

Tijdens de workshop is het mogelijk om filters van het merk Lee uit te proberen. Hiervoor zijn diverse soorten filters beschikbaar: Big Stoppers (10-stops grijsfilter), Little Stoppers (6-stops grijsfilter), grijsverloopfilters in harde en zachte uitvoering, filterhouders en adapterringen in verschillende maten. Hoewel er een grote hoeveelheid materiaal beschikbaar is, is het niet voldoende om alle deelnemers tegelijkertijd van filters te voorzien.

Programma zaterdag
Omdat deze vorm van fotografie dus een wat andere benadering vraagt, begint de workshop met theorie, met daarbij koffie en thee. De technische aspecten van lange sluitertijd fotografie worden op een heldere manier toegelicht, en er wordt uitgebreid ingegaan op compositie en op anders kijken. Uiteindelijk gaat het immers om het kijken en zien! Na de theorie gaan we lopend naar het strand, waar je de rest van de ochtend zelf aan de slag gaat. Voor een heerlijke lunch gaan we terug naar de theorielocatie. De middagshoot is op het strand van een nabijgelegen plaatsje, met weer nieuwe en interessante fotografische mogelijkheden.
Aan het eind van de dag keren terug we naar ons hotel in Zoutelande, voor het diner en bespreking van de foto’s die gedurende de dag zijn gemaakt.

Programma zondag
Na het ontbijt vertrekken we richting Zeelandbrug. De brug is al bijna vijftig jaar oud, maar de vorm en architectuur zijn nog steeds zeer modern. Met die vorm en het bewegende water zijn prachtige beelden te maken. ’s Middags gaan we of naar het Veerse Meer, of naar de Stormvloedkering. Hier liggen nieuwe mogelijkheden en uitdagingen voor de combinatie van landschapsfotografie/architectuur/lange sluitertijd. We lunchen in de buurt van de Zeelandbrug.


WD-7361-20110729


Vereist
De cursus lange sluitertijd fotografie is bedoeld voor de gemiddelde en gevorderde fotograaf. Je moet het gebruik van sluitertijd, diafragma en ISO-instelling beheersen.

Benodigde apparatuur: digitale spiegelreflexcamera, draadontspanner of anderszins om bulb-opnamen te kunnen maken, statief, grijsfilter, stopwatch (bijvoorbeeld op horloge of smartphone).

Kenmerken
• Door ervaren en prijswinnende landschapsfotograaf
• Kleine groep voor intensieve begeleiding in het veld
• Creatieve (landschaps)fotografie
• Gebruik Lee filters
• Theorie en beeldbespreking
• Met overnachting, diner en twee maal lunch


Deelnemen
U kunt zich met de button bovenaan de pagina voor deze workshop aanmelden.

Algemene voorwaarden
De Algemene Voorwaarden die op deze workshop van toepassing zijn kunnen met de link worden bekeken.
workshops 2