fotoreis - frankrijk normandië - oktober 2016

Article text


Locatie: Frankrijk - Normandië
Datum: 15 oktober - 22 oktober 2016

In deze fotoreis hebben we er voor gekozen om twee gebieden aan de Normandische kust te gaan ontdekken, die beide zeer verschillend zijn. Daarnaast leggen we het accent tijdens de reis op zwart-wit fotografie, maar het is er zeker niet toe beperkt.

De reis begint in het gebied rondom het plaatsje Étretat, bekend vanwege zijn krijtrotsen en het bijzondere licht. De bekendste rotspunt, Falaise d’Aval, is zeer fotogeniek en ook bij andere kunstenaars is het een locatie geweest die altijd zeer geliefd was. De beroemde Franse impressionistische kunstschilder Claude Monet bijvoorbeeld, kwam hier vaak. Ook het iets noordelijker gelegen Fécamp is een fraaie fotobestemming: naast de krijtrotsen vinden we hier een interessante vuurtoren, met veel fotografische mogelijkheden.

WD-5477-20130310


Het tweede gebied ligt wat zuidelijker, bij de stranden waar de landingen van D-Day plaatsvonden. We verblijven vlakbij Gold Beach, waar de Britse legermacht op 6 juni 1944 aan land ging. Hier gaan we onder andere op zoek naar beelden waar menselijke elementen in relatie tot de omgeving staan: restanten van D-Day (zoals de overblijfselen van een tijdelijke haven), vuurtorens, pieren. En natuurlijk gaan we ook met de fraaie zandstranden aan de slag.

Beide locaties lenen zich zeer goed voor een zwart-wit benadering, maar er zijn ook geweldige kleurenbeelden te maken. We besteden ruime aandacht aan hoe je kunt leren kijken en denken in zwart-wit en aan het bewerken van zwart-wit foto’s. Als je je meer met kleur bezig wilt houden is daar alle ruimte, en natuurlijk ook begeleiding, voor.

De reis heb ik in samenwerking met de op fotoreizen gespecialiseerde reisorganisatie Nordic Vision samengesteld. Alle informatie over deze reis is te vinden op de site van Nordic Vision. Nordic Vision is de organisator van de reis.

WD-5761-20130312
WD-8679-20130915-2

workshops 2