industriële landschappen ruhrgebied - april 2016

Article text


Locatie: Duitsland - Ruhrgebied
Datum: 15 - 17 april 2016

Het Ruhrgebied in Duitsland kent een zeer grote industrie. De meeste complexen zijn nog volop in bedrijf, maar er zijn ook verlaten fabrieksterreinen. En juist dat is waar we tijdens deze workshop naar toe gaan. Zowel een oude staalfabriek als een steenkolenmijn staan op het programma.Alle gebouwen en installaties zijn nog intact, maar daartussen heeft de natuur vrij spel gekregen. Daardoor ontstaat een boeiend contrast tussen de strakke productie-installaties en –gebouwen en de alsmaar verder oprukkende natuur. Hiermee ontstaan boeiende scenes voor landschapsfotografie. De gebouwen en installaties zelf herbergen talrijke mogelijkheden voor architectuurfotografie, en dan met name industriële architectuur.

En als kers op de taart worden ’s avonds delen van de staalfabriek met verschillende kleuren lampen verlicht, waardoor er interessante mogelijkheden voor nachtfotografie ontstaan.

Kortom: op een relatief klein gebied kun je je fotografisch helemaal uitleven, in kleur of zwart-wit, realistisch of abstract, met lange of “gewone” sluitertijden. Het is een ideale plek om je te verdiepen in je eigen manier van fotograferen, of juist om nieuwe dingen uit te proberen.

De workshop heb ik in samenwerking met de op fotoreizen gespecialiseerde reisorganisatie Nordic Vision samengesteld. Alle informatie over deze reis is te vinden op de site van Nordic Vision. Nordic Vision is de organisator en uitvoerder van de reis.


workshops 2